Tandblegning ved hjælp af blegeskinne er en effektiv metode til at opnå et smukt og hvidt smil. Patienten fylder en særlig blegegel i en blegeskinne, som tandlægen har fremstillet til patienten. Derefter anbringes skinnen på tandsættet og bliver siddende natten over (8 timer). Hele behandlingen tager 8-10 nætter, afhængigt af hvor misfarvede tænderne er. Resultatet er hurtigt synligt, ofte allerede efter den første nat.
Det aktive stof i blegemidlet er carbamidperoxid, som har en neutral pH værdi på 6,9. Det er et sikkert kemisk stof, som har været brugt i årtier til desinfektion af huller i tænderne, og nu bruges det af millioner af mennesker til at blege deres tænder.
Tandblegning kan også foregå på klinikken. Her bruges en anden metode end ved hjemmeblegning. Et specielt stærkere Opalescense blege-gel påføres tænderne. Blegningseffekten opnås derved efter 2-3 behandlinger, og metoden er ligeså sikker som blegeskinne metoden. Meget misfarvede tænder kan kræve en længere blegningsperiode.
Normalt stabiliseres tændernes farve efter ca. 2 uger. I løbet af blegeperioden kan der opstå en midlertidig overfølsomhed overfor kulde. I disse tilfælde kan tandlægen ved hjælp af blegeskinnen påføre et særligt "desensitising" middel, som mindsker denne overfølsomhed.Når man opretholder en tandhygiejne, som anbefalet af tandlægen, er effekten af en tandblegning vedvarende. Dog vil der med årene kunne ske misfarvning, ikke mindst ved bruge af tobak og indtagelse af kaffe og te. Ved begyndende misfarvning anbefaler tandlægen et par nætters supplerende tandblegning.Før patienten påbegynder tandblegning foretager tandlægen en undersøgelse af tændernes og tandkødets tilstand for at sikre at forudsætningerne for tandblegning er i orden. Gamle fyldninger skal ofte skiftes og huller fyldes. Da fyldninger ikke kan bleges vil tandlægen normalt anbringe midlertidige fyldninger før tandblegningen foretages. Når tændernes farve har stabiliseret sig efter tandblegningen skiftes de midlertidige fyldninger med permanente fyldninger som passer til den nye farve.
Der er indenfor de seneste år blevet lanceret flere tandblegningsmetoder som ikke involverer en tandlæge, men uden tandlægens vejledning kan der opstå problemer. Resultatet kan blive en ujævn blegning fordi patienten ikke er opmærksom på at fyldninger ikke kan bleges. Disse fyldninger skal udskiftes. I tilfælde af ukontrolleret overdrevet tandblegning kan tænderne blive nærmest gennemsigtige og derved synes mørkere, og amalgam fyldninger begynder at kunne ses gennem emaljen. Hvis patienten har gamle ikke-hermetiske fyldninger kan der opstå tandpine.
Tandlægen kan forberede patienten på en ordentlig måde, vælge den mest egnede metode og undgå overdrevet blegning eller overfølsomhed.